Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Blodprov kan avslöja cancer i bukspottkörteln

Nu kan svårbehandlade cancerformer upptäckas med hjälp av en ny teknik som tagits fram av forskare vid Lunds tekniska högskola.”Betydelsen av ett sådant här test för tidig diagnostik av pancreascancer för de här patienterna och samhället är ju enorm”, säger professor Christer Wingren.

Publicerad den: 2015-10-05

Annons

Den nya tekniken går ut på att påvisa särskilda cancermarkörer via ett enkelt blodprov.  De svenska forskarna har identifierat särskilda biomarkörer som flaggar för att allt inte står rätt till hos patienten.

– Tekniken som heter antikroppsbaserade matriser går ut på att leta biomarkörer, det vill säga flaggor, som talar om om du har en viss sjukdom eller inte, säger Christer Wingren som är professor vid avdelningen för immunteknologi, till Sveriges Radio.

Kan appliceras på fler cancerformer

Dagligen diagnostiseras två personer av cancer i bukspottkörteln. Cancerformen är en av de dödligaste och nästan alla som drabbas dör till följd av sjukdomen. Idag är femårsöverlevnaden mindre än ett par procent.

Annons
Annons

– Det gör att om man skulle kunna hitta den här cancern mer specifikt och tidigare så skulle många patienter få behandling. Och då skulle möjligheten för klinikerna att rädda de här patienterna öka dramatiskt från ett par procent upp till 70 procent om det vill sig väl, säger han till radion.

Idag har forskarna kommit så långt att ett färdigt test kan finnas på marknaden om cirka två år.

– Betydelsen av ett sådant här test för tidig diagnostik av pancreascancer för de här patienterna och samhället är ju enorm, säger Christer Wingren.

Dessutom tror forskarna att tekniken även kan appliceras på andra cancerformer, exempelvis prostatacancer och bröstcancer. Metoden kommer troligtvis få stor betydelse för cancervården i framtiden, menar Christer Wingren.

Annons
Annons

– Man kommer lyckas bota många fler patienter och om man inte lyckas bota dem så blir vården bättre och den tiden patienterna har kvar blir mycket bättre och där tror jag man kommer göra mycket stora framsteg under kommande år, säger han till radion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.