Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Arv före miljö som orsak till cancer

En person som har föräldrar som har haft cancer löper större risk att bli sjuk än andra. Arvet har större betydelse än miljön enligt ny forskning.
Annons

Foskare har undersökt riskerna att insjukna i bröstcancer, prostatacancer och tjock- eller ändtarmscancer.

− Resultaten av vår studie innebär inte att den egna livsstilen saknar betydelse för en individs risk att insjukna i cancer, men tyder på att risken för våra tre vanligaste cancersjukdomar i högre grad beror på det genetiska arvet, säger Bengt Zöller, docent vid Lunds universitet och som lett studien.

Forskarna studerade svenskfödda adopterade personer som kopplades till både sina biologiska föräldrar och sina adoptivföräldrar. Det svenska flergenerationsregistret samt cancerregistret användes för att följa 70 965 adopterade män och kvinnor. De var födda mellan 1932 och 1969, och insjuknade i någon av de undersöka cancerformerna, mellan åren 1958 och 2010. Genom registerstudier undersökte forskarna även adoptivföräldrarna och de biologiska föräldrarna under samma tidsperiod.

Annons
Annons

Risken för cancer hos adopterade med åtminstone en biologisk förälder med samma cancersjukdom var 80-100 procent högre jämfört med en kontrollgrupp utan en biologisk förälder med samma cancersjukdom. Det fanns däremot ingen ökad risk hos individer med adoptivföräldrar som var drabbade av bröstcancer, prostatacancer eller kolorektalcancer jämfört med en kontrollgrupp.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.