Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Appen som kortar väntetiden till hudläkare

Från och med i höst kan en mobilapp korta väntetiderna för alla i Västra Götaland som oroar sig över växande leverfläckar eller andra hudförändringar. Med en smart mobiltelefon kan distriktsläkarna fotografera huden och skicka bilden till en specialist – som inom ett dygn avgör hur snabbt patienten bör få vård.
Annons

Med en app i mobiltelefonen ska Västra Götalands distriktsläkare från och med i höst kunna fotografera hudförändringar och skicka bilden som en remiss till hudspecialist. Och från sjukvårdens sida är man övertygad om att tekniken kommer att bidra till snabbare vård, minskat lidande och lägre sjukvårdskostnader, rapporterar Ny Teknik, eftersom en tidigare studie har visat på bra effekt. I det projektet fick 122 distriktsläkare vid 20 vårdcentraler i regionen använda en app för att remittera till hudläkare. Patienter som remitterats via appen visade sig opereras mycket snabbare än de som remitterats med vanlig pappersremiss. För patienter som hade den allvarligaste cancerformen, malignt melanom, kortades väntetiden för operation från 35 till 9 dagar med appremiss istället för med traditionell remiss.

– Har patienten ett snabbväxande malignt melanom kan den skillnaden vara livsavgörande, säger John Paoli, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och tillika Netdoktors expert, som ledde studien.

Annons
Annons

Appen minskar onödiga läkarbesök

Men även för alla patienter med ofarliga hudförändringar kan den nya metoden göra skillnad, genom att de får lugnande besked redan inom några dagar istället för efter flera veckor eller till och med månader.

– Andelen onödiga besök kan minska kraftigt. Det frigör i sin tur operationstid. Många behöver inte komma in akut, och en del behöver inte komma alls, säger John Paoli till Ny Teknik.

Han har även gjort en jämförande studie där appen används även för vanliga hudsjukdomar som psoriasis, eksem, akne eller läkemedelsutslag, sjukdomar som alla riskerar att förvärras med lång väntetid till hudläkare.

– Vi har kunnat skicka ett svar till distriktsläkaren inom bara några timmar. I trettio procent av de digitala remisserna har vi kunnat ge behandlingsråd direkt som gör att patienterna inte behöver träffa hudspecialist. För pappersremisser var motsvarande siffra tre procent.

Annons
Annons

Vad tycker du om metoden med digitala remisser med foton? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons