Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Andedräkten kan ge indikation om sjukdom

Forskare har tagit fram en slags andedräktsmätare som ska fungera som ett enkelt, bärbart och billigt sätt att diagnostisera olika sjukdomar.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-28

Annons

– En enkel handhållen apparat är ett snällt och enkelt sätt att testa för specifika sjukdomar, om apparaten kan hitta ett pålitligt ämne som indikerar sjukdom. Man behöver inte sticka patienten och man kan förhoppningsvis undvika längre analysmetoder. Dessutom kan en sådan metod göra det möjligt att upptäcka och behandla sjukdom i ett tidigare skede, säger Mats J Olsson, professor på Karolinska institutet som har forskat om detta.

Utandningsluften innehåller till största del kväve, koldioxid och syre men även en liten mängd av mer än 100 andra flyktiga kemiska komponenter. Mats J Olsson menar att mängden av dessa ämnen varierar beroende på en persons hälsa. Genom att identifiera ett unikt ”breathprint” för varje sjukdom har forskarna konstruerat en apparat för att klassificera och diagnostisera 17 olika sjukdomar, exempelvis cancer och Parkinson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-12-28 15:44 (7 år sen)

    Finns det planer på att apparaten kommer ut på marknaden?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.