Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Alkoholprofessor vill att riktlinjerna för alkoholintag ses över

Ny forskning kopplar alkoholintag till levercancer, bröstcancer och ändtarmscancer. Nu vill alkoholprofessorn Peter Allebeck se nya rekommendationer på hur mycket alkohol man bör dricka.
Annons

SVT skriver idag att alkoholprofessor Peter Allebeck anser att riktlinjerna för alkoholintag behöver ändras. Den gällande rekommendationen för intag av alkohol är fjorton standarddrinkar i veckan för män och nio för kvinnor. Allebeck menar att de gällande riktlinjerna inte har tagits fram på ett vetenskapligt sätt, och visar till ny forskning som tydar på att även små mängder alkohol ökar risken för cancer.

- Det som är nytt nu är ökad risk för cancer, tidigare trodde man att det bara gällde för storkonsumenter men även ett lägre intag av alkohol, som ett till två glas om dagen, ökar risken betydligt för framförallt bröstcancer, säger Allebeck till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.