Har du frågor om hudcancer?

Även om över 80 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas och prognosen förbättrats i och med att melanomet upptäcks i ett tidigt skede, så dör fler svenskar av melanom än i trafiken. Men det finns hopp. Det går nämligen att själv påverka och jobba preventivt för på så vis minska risken.

Med anledning av det uppmärksammade vi vikten av hålla koll på sina födelsemärken och eventuella förändringar samt skydda sig mot solen med eb chatt  där onkolog och överläkare Magnus Bäcklund besvarade era frågor kring ämnet live. Här kan du ta del av både frågorna och svaren. 

Chattens besvarade frågor

var ska man vända sig

Gäst98794 frågar: Hej!

Jag har upptäckt en hudförändring och känner mig orolig för om det kan vara något farligt (min mamma har bl.a. haft hudcancer flera gånger). Jag är dock osäker på vad man bör kolla upp och vart man ska vända sig?

Mvh, Linda

Magnus Bäcklund svarar: Hej, då ska du absolut uppsöka läkare. I första hand en hudläkarspecialist (dermatolog), men beroende på var i Sverige du bor kan tillgången till hudläkare variera, liksom väntetiderna till denne. Så alternativet är att boka dig till en (din) husläkare/allmänläkare på vårdcentralen.

bruna fläckar

Gäst41681 frågar: bruna fläckar på händer vad är det?

Magnus Bäcklund svarar: Det var lite för lite information för att ge ett bra svar - det kan vara allt från nevi ("födelsemärken") till bruna vårtor (som ses mest hos äldre personer).

Att vara i solen

Gäst32128 frågar: Har precis fått PDT, i ansiktet , på öronen och på handloven.Efter det säger min läkare att jag aldrig får vara i solen utan hatt o kläder.Kan jag aldrig gå i linne o shorts?Att jag aldrig får sola får jag acceptera, men att jag aldrig ska få vara i solen känns tråkigt.Har haft keratoser,det är det jag har fått behandling för.

Magnus Bäcklund svarar: Man bör vara extra försiktig tiden efter en PDT-behandling, sedan är det så att sådana aktiniska keratoser orsakas av UV-ljus och din läkare har nog velat ge dig sådana råd för att motivera dig att ändra ditt solbeteende. Kläder/hatt och skugga är bästa solskydd, men att "aldrig få vara i solen" låter väl strängt. Mer rimligt är att du följer de vanliga råden från bl a cancerfonden om försiktighet, att undvika direkt solljus mellan kl 11 o 15 sommartid och att inte bränna sig.

vitiligo

Gäst87351 frågar: Hjälper solning mot vitiligo, om inte varför eller om det hjälper hur?

Magnus Bäcklund svarar: Nej, vitiligo innebär områden på huden som helt eller delvis saknar det skyddande pigmentet (melanin) så huden är extra känslig för UV-ljus där.

Operation i pannan.

Gäst85320 frågar: Jag har blivit opererad för godartad hudförändring i pannan i februari. Är försiktig med solen och bär keps vid de dagliga promenaderna med hunden. Läste att hälften av de som opererats ofta får en ny förändring inom 5 år. Blir det en likadan godartad förändring eller det kan övergå till att bli malignt och på annat ställe än ansiktet? Kan jag förhindra att jag får en ny hudförändring?

Magnus Bäcklund svarar: Det beror mycket på vilken typ av godartad hudförändring det rör sig om. Det finns flera olika sorter. Det enda generella som går att säga på det du frågar är att det är bra att den togs bort och, som det låter, att den skickades på analys för att sökerställa att den var godartad.

Solkräm cancerframkallande?

Gäst45721 frågar: Hej, Hur kommer det sig att hudcancern bara ökar när folk så lydigt dränker sig själva och sina barn i solskyddsfaktor? Kan det finnas ett samband mellan hudcancer och solkräm/solskyddsfaktor?

Magnus Bäcklund svarar: Användning av solkräm varierar nog mellan olika familjer och situationer. Generellt är vi som föräldrar mer noga med att skydda och smörja våra små barn, men sämre när de kommer upp mot 10-årsåldern och uppåt. Det har forskats en del på eventuella samband mellan hudcancer och solkräm och inget talar för att krämer direkt kan orsaka hudcancer - däremot indirekt genom att vi genom att smörja oss klarar att vara längre i solen och summan av det beteendet blir mer hudcancer!

Solen och D-vitamin?

Gäst10697 frågar: Hej, jag har läst att solen är viktigaste källan till D-vitamin. Hur ser du på den saken? Och hur förhåller man sig till det och samtidigt skydda sig mot solen?

Magnus Bäcklund svarar: D-vitamin är viktigt för vår hälsa, men för de flesta i Sverige räcker att komma ut i dagsljus 15 minuter per dag för att vår hud ska aktiveras så att tillräckligt med D-vitamin bildas. Undantag kan vara personer med mörk hudfärg som, särskilt vintertid i Sverige, kan behöva mer tid med dagsljus, eller perosner som klär sig i heltäckande kläder. men vi behöver alltsåp inte "sola" för att bilda D-vitamin.

Solblåsor

Gäst90084 frågar: Hej,

Jag har tidigare haft problem med att min kropp enkelt bildar vätskefyllda solblåsor. Finns det risk att dessa områden på kroppen är sjuka nu eller extra känsla för malignt melanom? Solen är ju mitt allt.

/Soldyrkaren

Magnus Bäcklund svarar: Du ska förstås vara måttlig med UV-exponeringen, även om du "älskar solen". På det du beskriver kan jag däremot inte se att du är i någon särskild riskzon pga blåsorna, om du inte samtidigt lätt blir röd eller bränd.

Förstadium till cancer

Gäst15162 frågar: För många år sedan hade jag besvär med att huden flagnade på munnen och fick diagnosen "förstadium till cancer". Blev behandlad med en salva, som jag glömt namnet på, men den verkade så att munnen blev som ett öppet sår. Läkaren sa´ då att det bevisade att diagnosen var riktig. Efter denna behandling har jag i alla år varit extremt torr på munnen och jag har behövt att smörja den flera gånger dagligen. Bepanthen är den salva jag använder. Finns det något annat jag kan göra för att bli av med dessa besvär? Det är klart att jag funderar på, om det är cancer på gång igen!

Magnus Bäcklund svarar: Hej, jag blir lite osäker på vad för typ av "förstadium" det var och har därför svårt att ge andra råd än att du bör söka dig tillbaka till den behandlande läkaren eller en hudläkare om du har oro kring detta, alternativt din husläkare.

Födelsemärken i hårbotten?

Gäst98035 frågar: Hej, har haft malignt melanom i en leverfläck och oroar mig nu för att andra ska missas. Som exempelvis eventuella prickar i hårbotten eller på andra gömda ställen ? Behöver jag be läkaren extra kolla där vid nästa återbesök?

Magnus Bäcklund svarar: Ja, det är viktigt att försöka hålla koll på hela huden, särskilt för de som en gång haft malignt melanom och det inkluderar mer dolda områden som hårbotten.

många prickar

kunskap är egenmakt frågar: Hej. Jag har många prickar överallt i kroppen. De verkar inte växa eller ändra form. Däremot har jag andra problem med huden. Små utslag här och där som jag inte fått någon förklaring på när jag visat dem på VC. Det verkar inte vara något farligt men jag undrar om de med många prickar också har besvär med utslag och dylikt och om det finns någon koppling mellan det jag tänker" känsligt hud" och maligt melanom. Jag är ingen soldyrkare men då jag även har lågt D-vitamin tänker jag sola lite i sommar. En annan sak som jag undrar över är varför blir jag inte längre brun i solen som när jag var ung? Kan det vara D- vitaminet eller är det bara att huden blir sämre på att bilda pigment när man blir äldre?
Mvh

Magnus Bäcklund svarar: Det är bra att du har koll på dina prickar och det låter bra att de inte ändrar sig. Gör någon det bör du söka VC eller hudläkare. Något samband mellan att du inte blir lika brun och lågt D-vitamin kan jag inte se och du ska inte heller behöva tänka att du sk "sola" i sommar för att få mer D-vitamin, det räcker att vara ute i dagsljus!

Publicerad den: 11 maj 2017