Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förändring i gen kopplas till dåligt ölsinne

Blir du konstig och impulsiv av att dricka öl, vin eller sprit? Då kan det bero på att du har en specifik förändring i en gen, det visar ny forskning från Finland.
Annons

Människor som dricker alkohol blir påverkade på ett eller annat sätt. Många blir glada, kanske lite sentimentala och känner lust att dansa medan andra blir konstiga och impulsiva. Man brukar tala om ett dåligt ölsinne. Nu har några forskare i Finland hittat förklaringen till vad detta kan bero på. Det rör sig om en specifik förändring, en punktmutation, i den gen som kodar för serotonin 2B-receptorn, det skriver UNT.

- Resultaten tyder på att personer med denna förändring är mer impulsiva av naturen, även i nyktert tillstånd, säger en av forskarna bakom studien, Roope Tikkanen, i en kommentar.

Kopplat till impulsivt beteende

Genom att använda sig av ett unikt register har forskarna kommit fram till den nya upptäckten som publicerats i tidskriften Translational Psychiatry.

Annons
Annons

Forskarna vet dock inte vad den gen som kodar för serotonin 2B-receptorn egentligen gör, men de har tidigare kopplat förändringar i denna gen till ett impulsivt beteende.

Den specifika förändring det rör sig om ska enligt forskarna finnas hos 2,2 procent av den finska befolkningen. Det innebär att 100 000 finländare bär på förändringen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.