Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Farlig kemikalie slopades – ersättaren lika illa

En mjukgörare i plast slutade användas eftersom man upptäckte att ämnet kunde ge hormonstörningar hos pojkar. Ämnet ersattes av ett annat – som nu har visat sig vara lika farligt.
Annons

En typ av ftalat, alltså en mjukgörare som används i plast, försvann från marknaden efter att den visat sig kunna störa könsutvecklingen hos pojkar. Men ämnet som fick ersätta den slopade ftalaten var knappast bättre. Forskare har upptäckt att ersättningsämnet, precis som sin föregångare, har påverkat könsutvecklingen hos vissa pojkar som exponerats för ämnet.

Genom att mäta förekomsten av ftalater i urinen hos svenska kvinnor i början av graviditeten och sedan mäta avståndet mellan anus och könsorgan hos pojkarna som föddes såg forskarna ett samband mellan hög exponering av det mjukgörande ämnet DiNP och ett förkortat avstånd mellan anus och könsorgan. Sedan tidigare är det känt att detta kortare avstånd har ett samband med försämrad spermiekvalitet och ökad risk för missbildade könsorgan, rapporterar Vetenskapsradion.

DiNP finns överallt omkring oss i bland annat matförpackningar, golv- och byggmaterial. Nu vill Gunnar Toft, forskare i reproduktionsepidemiologi, fasa ut ftalaterna helt och hållet.

Annons
Annons

– Det är inga ämnen som stannar i kroppen, så om de försvinner från miljön så försvinner de också från oss människor, till skillnad från andra kemiska ämnen. På det sättet är det lättare att bli av med dem, säger han till Vetenskapsradion. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.