Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Tillväxthormon kan öka risken för förtida död

Annons

Barn som behandlas med tillväxthormon riskerar att dö i förtid. Det visar en fransk undersökning där man följt totalt 7 000 barn och ungdomar som fick tillväxthormon mellan 1985 och 1996. Läkemedelsverket i Sverige anser dock att dessa studieresultat ska tolkas med försiktighet.


– Det här leder för närvarande inte till någon förändring i behandlingsrekommendationerna, säger Ingemar Persson, professor på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Forskarna bakom studien har funnit att de barn som deltog i studien, som fick tillväxthormon på grund av kortvuxenhet eller brist på tillväxthormon, löpte omkring 30 procent större riska att dö i förtid jämfört med barn i samma ålder som inte har växtproblem.

Från Läkemedelsverkets sida menar man dock att det än så länge är svårt att veta om den förhöjda risken att dö i förtid för dessa barn främst beror på tillväxthormonet eller om det kan röra sig om bakomliggande sjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

– De barn som får behandling är sjuka på något sätt. Tillståndet kan i sig medföra en ökad risk för att dö i förtid, säger Ingemar Persson, som påpekar att nyttan med behandlingen ändå kan vara större än riskerna, även om resultaten från studien står sig.

EMA, European Medicines Agency, kommer nu att granska den nya studien och en eventuell ändring i de svenska rekommendationerna kommer tidigast om en eller två månader, uppger SVD.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons