Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Pappor tar ut färre föräldradagar

Annons

Trots den införda jämställdhetsbonusen, som regeringen sjösatte förra året, har inte fler pappor tagit ut mer föräldraledighet. Det visar Rapports (SVT)&nbspgranskning av regeringens stora jämställdhetssatsning.
– Efter ett år ser vi inga effekter. Man tar ut ungefär lika många dagar som tidigare, säger Mats Johansson, analytiker på Försäkringskassan.

Tanken med regeringens jämställdhetsbonus var att pappor skulle inspireras att vara mer föräldralediga, men enligt Rapports granskning har reformen än så länge inte alls påverkat papporna. På uppdrag av SVT har försäkringskassan undersökt vilken effekt jämställdhetsbonusen har haft, genom att jämföra barnen som föddes strax innan bonusen trädde i kraft, med de barn som föddes ett år senare. Resultaten visar att papporna i de båda grupperna har tagit ut ungefär lika många dagar när ett år har gått. Men jämförelsen visar att det till och med skett en svag minskning efter det att jämställdhetsbonusen infördes.

Annons
Annons

Jämställdhetsbonus kan man ansöka om först året efter det att man varit föräldraledig. Nyamko Sabuni (fp), jämställdhetsminister menar att det är alldeles för tidigt att säga om bonusen ger någon effekt.
– Jag är övertygad om att det kommer att fungera, men jag tror att det kommer att fungera bättre om vi förenklar jämställdhetsbonusen, säger Nyamko Sabuni till Rapport.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.