Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Musik och spel mot smärta

Annons

Barns smärta kan lindras med musik och dataspel, vilket fungerar nästan lika bra som morfin, visar en ny studie. Stefan Nilsson, disputerar i omvårdnaden vid Hälsohögskolan i Jönköping. Hans avhandling baseras på fyra studier, där han har intervjuat, studerat och skattat sammanlagt 212 barn i åldrarna 5 till 18 år efter att de har genomgått olika behandlingar på sjukhus, skriver Dagens Sjuksköterska på nätet.


– Vi har sett att barn som vaknar upp efter operation till lugn musik begär mindre morfin och får också mindre morfin än de som vaknar utan musik, säger Stefan Nilsson i ett pressmeddelande.

Studieresultaten visar att det är viktigt att barnen själva är med och väljer distraktionsmetod i samband med besvärliga behandlingar, eftersom det kan ge en känsla av kontroll. Stefan Nilsson anser därför att musik och dataspel bör finnas som ett komplement till annan smärtbehandling.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons