Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Förhöjt blodsocker kan leda till förtida död

Annons

Förhöjt blodsocker kombinerat med barnfetma kan vara en tydlig indikator på en ökad risk för en förtida död, visar en studie som letts av forskare vid Umeå universitet. Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, har forskat om barnfetma under många år och han ser studien som mycket viktig.
– Det visar att det är viktigt att vi mäter blodsocker och identifierar de barn som har de här riskerna så att vi behandlar dem extra noggrant, om de lider av övervikt och fetma. På det viset kan vi också hjälpa dem att få ner sina blodsocker, säger Claude Marcus till Ekot.

Sedan tidigare känner man till att barnfetma ökar risken för en förtida död, men kopplingen mellan förhöjt blodsocker och barnfetma är inte känd. Totalt har nästan 5 000 barn från den indianska urbefolkningen i USA, som fötts under en 40-årsperiod, studerats och följts upp. Claude Marcus menar dock att det även går att dra paralleller till Sverige.
– Vi vet att riskerna med blodsocker är desamma i alla folkgrupper. Man kan nog översätta det här till att det finns en ökad risk för de barn som har förhöjda blodsocker i Sverige också, säger Claude Marcus.

Annons
Annons

Barnfetma är ett internationellt växande problem, och i dag beräknar forskarna att mellan två och fyra procent av svenska barn lider av fetma. Föräldrarna har ett ansvar när det gäller kost och fysisk aktivitet, men förutom det menar Claude Marcus att sjukvården behöver bli bättre på barnfetma.
– Det här är någonting som man gör lite på marginalen på många ställen, det är för dålig utbildning, för dålig kompetens och för lite resurser vilket gör att en väldigt liten del av svenska barn med fetma får hjälp med sjukvården i dag, säger Claude Marcus.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons