Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Flickor når puberteten allt tidigare

Annons

Flickor kommer i puberteten i allt yngre åldrar, visar en ny studie som genomförts i USA, skriver Dagens Nyheter på nätet. Det är forskare vid barnsjukhuset i Cincinnati som funnit att fyra av tio svarta flickor i USA (23,4 procent), och en av tio vita (10 procent) hade börjat utveckla bröst vid sju års ålder. De har kartlagt 1 239 flickor i åldrarna sex till åtta år. När flickorna följdes upp kunde forskarna notera att proportionerna vid åtta års ålder hade stigit till 42,9 procent respektive 18,3 procent.

Forskarna bakom studien har inte fokuserat på menstruationsålder, men utveckling av bröst är också en indikation på inverkan av hormoner. 1997 presenterades en liknande undersökning som visade att andelen vita flickor som då hade utvecklat bröst vid sju års ålder var fem procent, vilket alltså var hälften mot i dag. Även bland svarta flickor har andelen ökat kraftigt, från 15 procent år&nbsp1997 till dagens 23,4 procent.

Annons
Annons

De nya studieresultaten visar alltså&nbspatt flickor i USA når puberteten allt tidigare, vilket kan komma att påverka deras sociala och fysiska hälsa senare i livet. Enligt sjukhuset, som anses vara ett av de tre bästa i USA inom barnmedicin, kan tidig könsmognad orsaka svag självkänsla liksom en högre andel ätstörningar och depressioner. En av de mest tänkbara orsakerna till de sjunkande pubertetsåldrarna är fetma. Överskott på fetma kan öka produktionen av östrogen som bidrar till bröstutveckling, och i dag räknas ett av tre barn i USA som överviktigt, skriver Dagens Nyheter. Frank M. Biro, doktor och forskningsledare vid barnsjukhuset i Cincinnati kommenterar studien till New York Times.
– Det här är verkligen en varningsflagga. Det är dags att vi tänker på vad vi utsätter våra kroppar och våra barns kroppar för, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.