Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Fetma kan leda till tandlossning

Annons

Fetma i ung ålder kan leda till tidig tandlossning. Enligt en ny studie har många feta tonåringar djupa tandfickor, rapporterar Sveriges Radio.

Thomas Mod&eacuteer som är professor i barntandvård vid institutionen för odontologi vid Karolinska institutet säger att den ökade risken inte beror på dålig tandhygien utan på att fetma ökar inflammationen i kroppens vävnader, även i munnen.

Annons
Annons

– Vi påvisar ett samband mellan fetma och riskfaktorer för tandlossningsjukdomen hos tonåringar. I förlängningen kan det leda till en tandlossningssjukdom och så småningom en tandförlust, säger Thomas Mod&eacuteer, till Sveriges Radio.

I studien har 52 feta tonåringars munnar undersökts och visar på ett samband mellan fetma och djupa tandfickor. Genomsnittsåldern på de undersökta ungdomarna var 14 år och de hade tandfickor som var fyra millimeter eller djupare.

Sambandet mellan fetma och tandlossning hos vuxna patienter har tidigare visats i internationella studier. Nu vill de svenska forskarna vid Karolinska institutet tillsammans med forskare från Astrid Lindgrens barnsjukhus påvisa att det går att se tidiga tecken även bland tonåringar.

Förhoppningen är att det i framtiden ska kunna göras medicinska bedömningar genom att se på tandhälsan hos barn som har fetma.

Annons
Annons

– För att kanske få en tidig varningssignal hos våra fetmapatienter att det pågår en påverkan på övriga kärl, säger Thomas Mod&eacuteer, till Sveriges radio.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons