Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Dålig tandhälsa bland barn


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-08

Annons

Varannan sjuåring har hål i tänderna på vissa håll i Stockholm. Nu tar folktandvården krafttag mot detta och ska nu erbjuda drygt 4000 ettåringar särskild vård, skriver Dagens Nyheter.

Margaret Gridenfjord leder projektet och säger till DN.se att dålig tandhälsa är ett mycket&nbsp stort problem i vissa socialt utsatta områden. Oftast ligger dålig kost och munhygien bakom.

Annons
Annons

Idag inleds den stora satsningen av 23 tandvårdskliniker runt om i Stockholm. Drygt 4300 ettåringar kommer att erbjudas undersökning, information och fluorlack på tänderna.

– Det gäller att fånga upp problemen så tidigt som möjligt och skapa bra rutiner kring tandvård. Vi vet från tidigare studier att fluorlack på tänderna är ett effektivt komplement för barn som är i riskzonen för karies, säger Margaret Grindefjord till DN.

Statistik visar att det finns stora regionala skillnader. I socioekonomiska områden som Bromma och Lidingö är 97 procent av alla treåringar kariesfria. I mer utsatta områden är det endast 90 procent av alla barnen som har felfria tänder.

Med tidiga åtgärder hoppas Gridenfjord att de kan minska ökningen och att de redan om ett år har ett första resultat på satsningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.