Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn till rökare har högre blodtryck

Annons

Rökning under graviditet kan leda till att barnet får högre blodtryck och annan hjärtrytm än barn till ickerökare. Skillnader märks redan när barnen är några veckor gamla och ökar under hela första året. Det är forskare vid Karolinska institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus som har jämfört 19 barn till ickerökande föräldrar med 17 barn vars mammor rökte i snitt 15 cigaretter om dagen under graviditeten. Forskarna undersökte förändringar i hjärtfrekvens och blodtryck när barnen vändes upprätt och sedan lades ner.

Nyfödda barn till rökande mammor hade en tioprocentig blodtrycksökning när de vändes upprätt vid en veckas ålder, men bara en ökning på fyra procent när de var ett år gamla. Dessutom märktes en onormal höjning av deras hjärtfrekvens. Barn till ickerökande föräldrar ökade blodtrycket med bara två procent första veckan och med tio vid ett år. Forskarna menar att denna studie tyder på att hjärt- och kärlsjukdomar kan grundläggas mycket tidigt i livet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.