Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Adhd vanligare bland internationellt adopterade

Annons

Det är vanligare att adopterade barn från utlandet får adhd-medicinering än svenskfödda barn. Det är forskare från Uppsala universitet och Socialstyrelsen som konstaterar detta efter att i en studie ha undersökt förekomsten av adhd-medicinering bland svenskfödda och internationellt adopterade barn.

Forskarna kom fram till att ungefär var 70: e svenskfödd pojke mellan 10 och 15 år fick något av de receptbelagda medicinerna mot adhd under 2006. Motsvarande siffra bland utlandsadopterade pojkar i samma ålder var att var 20: e fick adhd-medicinering. Bland flickor var medicineringen lägre men även bland dem fick internationellt adopterade oftare medicin. Pojkar adopterade från Östeuropa var de som vanligast fick medicin, var åttonde gavs behandling.
– Den allra främsta förklaringen till detta är att dessa barn fått neurologiska skador av att deras biologiska mammor under graviditeten missbrukar alkohol och andra droger. Just missbruk hos mamman anges ofta som skäl till att barnen adopteras bort, säger forskaren och barnpsykiatrikern Frank Lindblad från Uppsala universitet till Uppsala Nya Tidning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.