Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Viktökning ökad risk för gravida

Risken för syrebrist hos andra barnet ökar om mamman har gått upp i vikt mellan graviditeterna. Det visar en ny stor svensk registerstudie som har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet och som publiceras i tidskriften PLOS Medicine.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-08

Annons

Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller lider av fetma. Registerstudien som gjorts av forskare på Karolinska institutet visar att en större viktökning mellan två graviditeter, kan påverka risken för komplikationer hos det nyfödda barnet. Bland annat syrebristrelaterade skador.

Den aktuella studien är den första som har undersökt om viktuppgång mellan två graviditeter påverkar risken för syrebrist i samband med den andra förlossningen.

– Vi fann att viktuppgång mellan graviditeter medförde en ökad risk för syrebrist hos en kvinnas andra barn. Riskökningen var särskilt tydlig hos barn till mammor som var normalviktiga inför första graviditeten, men som ökade i vikt inför andra graviditeten, säger Martina Persson, forskare och barnläkare vid institutionen för medicin, Solna vid Karolinska Institutet och Sachsska barn-och ungdomssjukhuset.

Annons
Annons

Syrebrist hos barnet vid förlossningen, kramper och svåra andningsproblem är några av komplikationerna som studien visar. Riskerna är dock små, men budskapet forskarna vill förmedla är att kvinnor ska försöka sträva efter en normal vikt inför varje graviditet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons