Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Välling kan göra bebisar överviktiga

De barn som får välling istället för bröstmjölk vid sex månaders ålder blir oftare överviktiga ett år senare. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin där doktoranden Gerd Almqvist-Tangen studerat över 2000 barns matvanor och tillväxt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-04

Annons

Resultaten från studien visar att de barn som fick välling som tillägg när de var sex månader gamla hade ett högre BMI ett år senare.

– Vår rekommendation är att undvika välling som tillägg och istället välja gröt. Om föräldrarna vill ge barnet välling, så bör de undvika att använda en nappflaska efter ett års ålder och istället erbjuda vällingen i en mugg, säger Gerd Almqvist-Tangen i ett pressmeddelande.

För att förhindra övervikt och fetma hos barn behöver insatser göras redan under barnets första levandsår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-12 22:15 (10 år sen)

    Välling är bara ett jäkla gissel egentligen. Fullt med snabba kolhydrater och gluten som gör barn feta och oroliga i magen. Välling är inget som man "måste" ge. Det är bara vi i norden som har den traditionen och tror att det är bra mat för barn. Det är i själva verket bara snabbt och praktiskt snarare än nyttigt för barnen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-7 07:55 (10 år sen)

    Men då är det väl inte fel på vällingen utan på att den ges i flaska. Varför skall allting vinklas till nått annat än vad det är?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons