Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenska barn bäst på medelhavskost

En koststudie från Sahlgrenska akademin visar på överraskande resultat. Svenska barn är bättre än barn från Medelhavsområdet på att äta enligt medelhavsdieten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-11

Annons

Den geografiska hemvisten tycks inte påverka benägenheten till att följa medhelvsdieten.

”EU bör ge dieten mer uppmärksamhet för att förebygga fetma” uppger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska i ett pressmeddelande.

10 000 barn i åtta europeiska länder har deltagit i studien där föräldrarna fick redogöra för barnens kostvanor. Undersökningen visar att barn som baserar sin kost på bland annat mycket grönsaker, frukt, fisk och spannmål har 15 procent mindre risk att utveckla övervikt jämfört med barn som äter traditionell kost.

Annons
Annons

Medelhavsdieten följdes bäst av svenska barn medan medelhavlandet Cypern hamnade sist. Förutom barn från Sverige och Cypern ingick också Tyskland, Spanien, Italien, Belgien, Estland och Ungern i undersökningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-12 09:52 (10 år sen)

    Ja det är ju bra men det är underligt att inte lågkolhydratkost tex LCHF fått mer genomslag! Är ju ännu bättre! Fattar inte att det skall vara så infekterat ämne och vilda diskussioner, det är väl bara att testa, passar visserligen inte alla men ... värt pröva!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.