Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Professor: Nationell databas viktigt mot barnfetma

Barnfetman i Europa är utbredd. Enligt en rapport från WHO lider var tredje barn mellan sex och nio år i Europa av övervikt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-29

Annons

Finn Rasmussen, professor i Socialmedicin vid Karolinska institutet deltar i konferensen ”European obesity summit” som drog igång i Göteborg igår. Under konferensen ska det i dagarna läggas fram bevis och åtgärder för att bromsa barnfetma i Europa.

– Ur ett svenskt perspektiv vore det bästa att få till en nationell databas med fokus på BMI (kroppsmasseindex). Men när det blir tal om finansiering vill ingen vara med, säger professor Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

Barnfetma ett komplext problem

Redan för två år sedan gjorde Stockholms län landsting en utredning om att skapandet av ett nationellt register över barns längd, vikt och därmed kroppsmasseindex (BMI) skulle möjliggöra bevakning av trender över tid, samt sociala och geografiska skillnader.

Annons
Annons

Men Finn Rasmussen konstaterar att politikerna i lanstinget inte är avvisande men att när frågan om finansiering kommer på tal vill ingen vara med.

Barnfetma är ett komplext problem. Socioekonomiska skillnader och levnadsvanor har tydlig inverkan på barnfetman och det är också därför det är svårt att komma åt problemet.

– Det har inte varit någon framgångssaga för någon. Alla är ense om att tidig prevention är betydelsefullt. En databas inriktad på BMI skulle vara ett utmärkt verktyg, helst på nationell nivå, säger Finn Rasmussen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 21:26 (8 år sen)

    Är det intressant att se hur en person utvecklats sen barndom till 75 år?
    Jag har bilder som visar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons