Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pappor bemöts ojämlikt i vården av barn

Från politiskt håll strävar man efter mer jämställdhet mellan könen – men arbetet kan motverkas av barnhälsovårdens attityder till pappor. ”Samhället sänder fortfarande en mängd signaler till pappor som kan skapa ett bristande engagemang”, säger forskaren Michael Wells.
Annons

Under arbetet med sin avhandling har Michael Wells intervjuat föräldrar, granskat ett föräldrastödsprogram och studerat närmiljön på drygt trettio barnavårdscentraler. Han har sett att attityden gentemot pappor från såväl barnavårdscentral (BVC) som skola kan påverka hur stort ansvar de tar för sina barn.

– Ju tidigare en pappa blir involverad i ansvaret för barnet desto troligare är det att han fortsätter vara det, därför bör det ske redan under graviditeten, säger Michael Wells till tidningen Forskning och framsteg.

Tidigare forskning har visat att en av tre barnsjuksköterskor tycker att pappor inte är lika uppmärksamma på barnens behov som mammor är. Två av tre barnsjuksköterskor trodde också att mammorna hade en starkare omvårdnadsinstinkt än papporna.

Annons
Annons

Michael Wells tror att en lösning på problemet skulle kunna vara föräldragrupper som riktar sig enbart till män.

– Då kanske papporna skulle besöka BVC i högre utsträckning, säger han. 

Vad tycker du? Känner du som pappa att du behandlats på ett annat sätt än din partner i era kontakter med sjukvården? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-11 04:34 (9 år sen)

    Ni kvinnor är bara för mycket.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-10 19:12 (9 år sen)

    Som pappa så kan jag väl hålla med om att man blir behandlad på ett annat sätt än mammor. Men att det är ett problem är verkligen inget som jag ser.

    Det är bara att konstatera att mammor har en närmare kontakt med sina barn på grund av att de ammar och föder barnen och därmed har en starkare omvårdnad i sinnet. Det är rent ut sagt naturligt ur evolutionssynpunkt. Att man som pappa tar ansvar för sina barn är inte samma sak som att man har lika bra koll och nära kontakt med barnen som mammorna.

    Anders, som kommenterar att kvinnor är psykfall, har inte barnens bästa i fokus och är ett typexempel på en pappa som inte har omvårdnad i sitt tänk. Verkar snarare vara en person som hyser agg mot mammor av oklar anledning.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-9 19:56 (9 år sen)

    Kan bara bekräfta det som står i artikeln. Upplevt detta. Att involvera båda föräldrarna inför och under graviditeten samt efter förlossningen bör enbart vara positivt för barnets anknytning till sina föräldrar då även den andra partnern är väl upplyst om barnens behov. Nybliven pappa

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-9 16:16 (9 år sen)

    Stor humor att psykfall till mammor känner sig hotade när jämställdheten ska fungera åt båda håll.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-9 08:19 (9 år sen)

    Vilket jävla dravel ni håller på med. Det finns en anledning till att det bara är kvinnor som är gravida, föder och producerar mjölk. Det är rent livsfarligt att män ska ta hand om bebisar i sanma utsträckning som mamman. Den speciella modersinstinkten och symbiosen mellan mor och bebis. Bebisar som låmnas av mammor blir mer stressade och mer olyckor sker. Hur kan ni försöka göra oss mer jämnställda när det inte är vår natur. Män och kvinnor är olika så är det, det är bara att acceptera. Sluta förändra det som är bra och börja göra nytta istället. Det finns människor som inte har mat och rent vatten gör något där istället. Det här är att gå för långt. Kränkande

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-8 21:50 (9 år sen)

    Det här går till överdrift!!
    Låt naturen ha sin gång! Jag som mamma börjar känna mig kränkt av att papporna ska ha så mycket uppmärksamhet! Det ligger i naturen att mamman har mer omvårdnadsinstinkt, så är det bara! Försök inte ändra på det...jag känner att det är så det är menat och så det ska förbli! pappan ska få vara med och ta sitt ansvar som pappa, inte som en mamma!!!!

    Jag blev lämnad med en tre månaders baby av en pappa som inte orkade ta sitt ansvar för han upplevde sig som en vaktmästare!! och nu känner jag att han får mer stöd än mig!! Jag känner mig oerhört kränkt och missanpassad! Pappan ska ta sitt ansvar och få stöd i det som känns jobbigt men när han inte tar sitt ansvar är det sorgligt att samhället stöttar honom och kränker mamman! Jag får ta hela omvårdnadsbiten och gan jan bara dra och sen komma när han tycker att det passar honom!?!

    Kan hålla med att pappor behöver gå föräldrakurs och få stöd men då är det kurs om hur det är att vara pappa som ska ges! Inte inbilla dem att deras roll är att vara mamma!!! Här kan vi inte ändra på nåt! Naturen är att mamman är den omvårdande och pappan ska finnas till stötta på olika sätt. Mamman ammar och tar huvudansvaret om barnet och pappan samspelar med mamman här!! Sen kan föräldrarna samspela tillsammans ju äldre barnet blir och ju mer man växer ihop som en familj men försök aldrig som pappa ta mammans roll!!! Då är ni ute på farligt vatten!!!

    /Kränkt mamma


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.