Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oro för biverkningar gör att många barn är ovaccinerade

Vaccinationsgraden bland barn är låg på flera plaster i landet - ett resultat av skepis mot vaccin och dess biverkningar. Antalet fall av den smittsamma mässlingen har exempelvis ökat och vårdpersonal saknar kunskap om sjukdomen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-15

Annons

– För många barn är ovaccinerade, och när fall dyker upp är det stor risk att de blir smittade, säger barnsjuksköterskan Johanna Mellblom på Rinkeby barnavårdscentral.

Det handlar bland annat om mässling där det har setts en ökning de senaste månaderna. De sju säkra fall av mässlingen som brutit ut i Stockholmsområdet de senaste månaderna har alla inträffat i norra och nordvästra Stockholm. Vanligtvis ger sjukdomen luftvägssymtom och hög feber och som följd kan man få öroninflammationer och luftvägsinfektioner, som kan kräva antibiotikabehandling.

– Det vi har sett hittills är fyra så kallade episoder. Det har varit utspritt på lite olika ställen, men alla i norra eller nordvästra Stockholm. Mässlingen är en mycket smittsam barnsjukdom. Man har vaccinerat i Sverige sedan 1970-talet – det är en sjukdom vi inte vill ha, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Annons
Annons

Barnsjuksköterskorna saknar erfarenhet

Täckningsgraden av vaccinet bör vara 95 procent för att uppnå en god effekt. Men i vissa områden, speciellt i Stockholms län, är vaccinationsgraden mycket låg. I Rinkeby ligger vaccinationsgraden på omkring 73 procent vilket gör smittorisken hög för de ovaccinerade. Skepsisen mot mässlingsvaccination torde bygga på en artikel från slutet av 1990-talet som kopplade mässlingsvaccinet till autism. Något som senare visade sig bygga på forskningsfusk.

– Men hos många sitter det inrotat, och föräldrarna vill inte ge vaccinet förrän barnet har börjat prata, säger Johanna Mellblom.

Ännu ett problem är att barnsjuksköterskorna saknar erfarenhet av mässlingen, som börjar med symptom som en vanlig förkylning.

– Jag som arbetat i 15 år har aldrig sett ett mässlingsfall. Men om någon varit här i väntrummet skulle vi behöva smittspåra alla, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-16 17:34 (7 år sen)

    Hej
    Nu när man har barnsjukdomar aktuella, vilka barnsjukdomar ger livslång immunitet?
    Jag har haft mässlingen 1 gång, påssjuka 1 gång som vuxen, vattkoppor 1 gång o så bältros 1 gång som vuxen, scharlakansfeber har jag inte haft, kikhosta hade jag som 3åring och så fick jag det igen när jag var 22 år o gravid. Mycket olämpligt.
    En gissning är att jag kan få kikhosta igen nu när det gått 50 år. Men så är det kanske med fler sjukdomar?

    Vore det inte bra att på något sätt få ut, så det blir allmänt känt, vilka barnsjukdomar man kan få mer än en gång. Vilka man kan vaccinera sig mot även som vuxen (jag är 70+). Jag vill verkligen inte ha någon av barnsjukdomarna en gång till. Jag har också fått för mig att man blir sjukare när man är vuxen.

    Tack på förhand för svar
    Nilla


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons