Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökning av missbildad penis vid födsel

Allt fler pojkar föds med missbildad penis, så kallad hypospadi som är en av de vanligaste medfödda missbildningarna bland pojkar, skriver Dagens Medicin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-20

Annons

Hypospadi kan innebära allt från att urinröret bara utmynnar på fel ställe på penis, till en så pass svår missbildning att det är svårt att avgöra barnets kön vid födseln.

Antalet pojkar som diagnosticeras med en viss typ av missbildning i urinröret har ökat de senaste decennierna. Nu har forskare vid Karolinska institutet undersökt förekomsten av hypospadi bland alla pojkar som fötts i Sverige mellan 1973 och 2009.

Resultaten visar att det skett en ökning sedan 1990, från 4,5 till 8 fall per 1 000 levande födda pojkar.

Annons
Annons

Vad som ligger bakom det stigande antalet fall är svårt att veta med säkerhet, enligt Anna Skarin Nordenvall, läkare på kirurgen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av forskarna.

– Men vi tror att det handlar om en verklig ökning, möjligtvis i kombination med en ökad registrering, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-21 08:23 (10 år sen)

    Kan det kanske vara all stålning vi utsätts för, allt trådlöst som flyger omkring i luften idag överallt, vi blir ju grillade, alla miljögifter? En undran bara. Och värre lär det nog bli med olika sjukdomar! Tyvärr.
    Ja det är min åsikt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.