Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nytt bidrag kan minska allergiska problem i skolan

Astma och allergier bland barn ökar stort. Men genom att förbättra skolmiljöerna kan mycket bli bättre. Nu lovar regeringen att satsa en miljard på att rusta upp skolmiljön de närmaste åren.
Annons

I en rapport från Karolinska institutet förra året konstaterades att andelen tolvåringar med astma ökat med runt 40 procent på bara nio år, och mer än var femte barn har diagnosticerad allergi. Detta har blivit ett problem för skolorna, eftersom elever som får allergiska reaktioner av sådant som finns i skolan också presterar sämre än barn som inte är allergiska.

Astma- och allergiförbundet kämpade under valrörelsen för en ”klassrumspeng” för uppfräschad skolmiljö. På torsdagen fick förbundet glada nyheter när regeringen tillkännagav att man under mandatperioden kommer att införa ett statligt bidrag, liknande ROT-avdraget, som skolor kan ansöka om för att förbättra skolmiljön.

Och det är inte bara allergiker och astmatiker som gynnas av att skolmiljön åtgärdas.

Annons
Annons

– Om man till exempel förbättrar luftkvalitén så höjer man prestationen hos alla elever med så mycket som 30 procent, säger forskaren David Peter Wyon till TT. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons