Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nyfödd dog efter smitta på sjukhus

Trots att barnet föddes för tidigt och behövde intensivvård fick den nyfödda dela sal med andra bebisar. Därmed smittades barnet av en tarmbakterie vilket kan ha lett till blodförgiftning.

Publicerad den: 2015-11-16

Annons

Händelsen utspelades på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där det nyfödda barnet även avled. Nu kritiseras sjukhuset av inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Tarmbakterien kan ha lett till den blodförgiftning som barnet dog av.

– Barnet var i ett utomordentligt svårt sjukdomstillstånd. Men vi håller med om att infektionen kan ha bidragit till dödsfallet. Det är djupt tragiskt och smärtsamt att vi hade smittspridning och att det bidrog till barnets död, säger sjukhusets chefsläkare Anne Olmarker till gt.se rapporterar Dagens Medicin.

Brister i säker vård

Strax efter händelsen upprättade Sahlgrenska själv en lex-Maria-anmälan. Man har också inlett en ombyggnad av lokalerna samt sett över hygienutbildningen för personal och anhöriga som vistas på avdelningen.

Annons
Annons

Ivo konstaterar i sitt beslut att vårdgivaren i det aktuella fallet ”brustit i att tillgodose kravet på god och säker vård”.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons