Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nya råd på gång för förlossningsvård

Alla kvinnor som föder barn i Sverige kan komma att bedövas efter förlossningen, för att man lättare ska kunna hitta eventuella förlossningsskador.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-17

Annons

Bedövningen ska ges till samtliga, inte bara till dem där man i första läget misstänker skador, enligt nya rekommendationer som är på gång enligt SVT Öst.

– Genom att bedöva kommer vi att hitta fler bristningar, vilket är bra. Då kan vi laga dem och kvinnan slipper bekymmer senare, säger Eva Uustal, överläkare på universitetssjukhuset i Linköping, till tv-stationen.

Rekommendationerna finns i ett utbildningsmaterial från Svensk förening för obstetrik och gynekologi, Svenska barnmorskeförbundet och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag. Materialet är ute på remiss och kan publiceras i färdig form i april.

Annons
Annons

– Man ska vara klar över att det här inte är några riktlinjer, utifrån att det är något man måste göra, utan det är rekommendationer, säger Eva Uustal till TT.

Bara för några veckor sedan kom Socialstyrelsen med en jämförelse som visar att svensk förlossningsvård har blivit sämre inom vissa områden, bland annat ökar just andelen förlossningsskador. Samtidigt är skillnaderna stora mellan landstingen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons