Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Mobilen orsakar kraftigt försämrad aktivitet bland unga

Dagens smartphones tros vara orsaken till att pojkars fysiska aktivitet har minskat med en fjärdedel de senaste åren. ”Det är bekymmersamma resultat”, säger docent Anders Raustorp.

Publicerad den: 2015-05-22

Annons

– Vi kan inte bortse från en smartphone-effekt, säger docent Anders Raustorp vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

I studien har den totala dagliga fysiska aktiviteten mätts hos unga mellan 11 och 13 år.  Under ett visst antal skoldagar har forskare undersökt aktiviteten hos cirka 40 till 100 barn i årskurs 2 och årskurs 5. Det skedde under tre tillfällen under perioden 2000-2013.

Barnens aktivitet noterades både under skoltid och fritid med hjälp av stegräknare. Dessutom mättes vikt, längd och BMI, body mass index.

Annons
Annons

Få pojkar kom upp i rekommenderad nivå

Resultatet visar att aktivitet ökade för flickor i årskurs 2 mellan åren 2000 och 2006, för att sedan stabiliseras 2013. För pojkar i årskurs 2 och flickor i årskurs 5 var nivån stabil under perioden 2000 till 2013. Men när det gäller pojkar i årskurs 5 skedde en genomsnittlig minskning av den fysiska aktiviteten med 24 procent. Deras steg minskade från 16 670 om dagen till endast 12 704 steg.
Bara 20 procent av pojkarna kom upp i rekommendationen som var 15 000 steg om dagen.

Forskargruppen misstänker att pojkarnas mobilanvändande är en trolig förklaring till den sjunkande fysiska aktiviteten.

– Det är bekymmersamma resultat. Regelbunden fysisk aktivitet medför betydande hälsovinster för barn. Vi vet dessutom från tidigare studier att de barn som bedöms som otillräckligt aktiva i tolvårsåldern i hög grad behåller sitt aktivitetsmönster upp i vuxen ålder, säger docent Anders Raustorp i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons