Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Läkemedelsverket: Stora kunskapsluckor vid barns läkemedelsanvändning

Barnläkare har sedan länge påtalat bristen på barnanpassade läkemedel och de säkerhetsrisker som detta innebär. Faktum är att det råder en bred okunskap när det gäller barns läkemedelsanvändning, visar en statusrapport som Läkemedelsverket nyss lämnat in till regeringen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-28

Annons

Antal rapporter om biverkningar som rör barns läkemedelsanvändning är begränsat, uppger Läkemedelsverket. Några av orsakerna är bristande rapportering samt att det är svårt att fånga upp och dokumentera enskilda läkemedelsbiverkningar hos barn. Läkemedelsverkets uppdrag är nu att hitta mer information om läkemedelshändelser hos just barn.

Efter att myndigheten hade undersökt samtliga 21 patientnämnders ärenden, som rört just barn och läkemedel under 2014, hittade de totalt 135 ärenden. Drygt 40 procent av fallen rörde läkemedelsbiverkningar men ett genomgående problem är att central information, som till exempel läkemedlets namn, ofta saknas i ärendena.

I år har Läkemedelsverket bland annat publicerat behandlingsrekommendationer om neuroleptika för barn. Under 2017 och 2018 kommer myndigheten fortsätta med publicering och uppföljning av rekommendationer för säkrare läkemedelshantering för barn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons