Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

LCHF farligt för barn med diabetes

Barnläkare varnar föräldrar som har barn med diabetes typ 1 för den populära LCHF-dieten – sett flera fall där barn tagit skada av att äta mycket fett och kött men nästan inga kolhydrater. Trots det marknadsförs den så kallade LCHF-dieten intensivt på nätet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-06

Annons

Överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg varnar för felaktig information och rent livsfarliga råd kring barn med diabetes typ 1.

– Exempelvis så kan någon framföra att barn med typ 1-diabetes överhuvudtaget inte behöver insulin och det är ett råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger hon.

Föräldrar tror LCHF gör barnet friskare

På hemsidan 'Dagens diabetes' beskrivs hur en diabetessjuk åttaårig pojke kommer till sjukhuset. Han kräks och gråter och hans blodvärden är långt ifrån normala. Hans föräldrar berättar att hela familjen äter en strikt LCHF-diet. Trots att läkaren bestämt avråder från LCHF till barn med diabetes, vill föräldrarna inte lyssna och läkaren överväger att be socialtjänsten att omhänderta pojken.

Annons
Annons

Föräldrar med den inställningen har Gun Forsander träffat flera gånger.
LCHF-kost kan stabilisera blodsockernivåerna hos vissa barn och det är en av anledningarna till att föräldrar tror att dieten gör barnen friskare och att man då kan ge mindre insulin till barnet.

Men det menar Gun Forsander är en missuppfattning då riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 inte bara handlar om blodsockret. Blodfetter, blodtryck och andra faktorer måste tas i beaktande vid behandling av barn med diabetes typ 1.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.