Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Ingen åldersrisk vid andra barnet

Det är sedan länge känt att risken för fosterdöd ökar bland äldre förstagångsföderskor. Undantaget är andra graviditeten, som inte tycks påverkas av mammans ålder.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-07-15

Annons

– En tänkbar förklaring är att de förändringar som sker i kvinnans kropp under första graviditeten finns kvar så att åldersförändringarna motverkas, säger professor Ulla Waldenström, vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet.

Ingen ökad risk för fosterdöd vid andra graviditeten

Flera hundra tusen kvinnor från graviditetsvecka 22 och framåt i det medicinska födelseregistret mellan 1990-2011 har studerats. Studiens slutsats är tydlig – det finns ingen ökad åldersrisk för fosterdöd vid för barn nummer två. De förkalkningar som normalt sker i blodkärlen med stigande ålder tycks då vara ett mindre problem.

Men risken ökar kontinuerligt med ålder för förstagångsföderskor. Kvinnor mellan 30-34 år har en ökad risk med 25 procent, jämfört med risken hos en 25-29 årig kvinna.

Annons
Annons

– Men samtidigt är den absoluta risken väldigt liten för den enskilda kvinnan. Hos en förstföderska mellan 30—34 år är det tre barn på tusen som dör i magen, säger Ulla Waldenström.

– Riskerna ökar igen vid tredje och fjärde barnet men varför vet vi inte än, säger Ulla Waldenström.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons