Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Han tar upp kampen mot vaccinmotståndarna

Debattens vågor kring vaccinering eller inte har gått höga på sistone. Läkaren David Bardens antog en utmaning och bevisade att mässlingviruset existerar. Nu kan han håva in 100 000 euro.
Annons

Läkaren David Bardens i Hudiksvall läste på nätet att biologen Stefan Lanka i hans forna hemland Tyskland utlovade 100 000 euro, närmare 1 miljon svenska kronor, till den som kunde bevisa att mässling verkligen orsakas av ett virus. Något som har bevisats om och om igen av forskare.

– Det finns många alternativmedicinare i Tyskland, och många som är motståndare till vaccination. Stefan Lanka hävdar att i princip alla sjukdomar är psykiskt betingade, att de är följden av psykiska trauman. I normalfallet skulle jag tycka att folk får säga vad de vill, men i det här fallet måste jag reagera. Det är viktigt att man låter vaccinera sig. Man skyddar inte bara sig själv, utan även de som av skilda skäl inte kan ta vaccinet, säger David Bardens till tidningen Hela Hälsingland.

Så han skred till handling. I ett brev frågade han Lanka om utmaningen verkligen var på allvar och fick ett jakande svar. Då skickade han över sex vetenskapliga artiklar och sitt kontonummer med kommentaren att han vore ”tacksam om du för över pengarna”, skriver Dagens Medicin. Stefan Lanka vägrade och David Bardens vände sig till domstol. Nu har han fått rätt enligt lag och kan räkna med en utbetalning på 100 000 euro. Summan vill han använda till vaccinationer i utvecklingsländer.

Annons
Annons

– Själv har jag mitt jobb och min lön, och är glad för det jag har. Men pengarna kan användas till något som är bra, säger han till Hela Hälsingland. 

Har du valt att vaccinera dina barn? Varför eller varför inte? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.