Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

För tidigt födda fick brännskador av vanligt desinfektionsmedel

Hud som lossnar och kemiska brännskador – ett vanligt medel för desinfektion har visat sig kunna ge svåra biverkningar hos barn som fötts för tidigt. Nu avråds vårdpersonal från att använda stora mängder av lösningen.
Annons

Eftersom för tidigt födda barn är mycket infektionskänsliga krävs noggrann huddesinfektion, men dessa barn har samtidigt mycket känslig hud. Enligt en granskning gjord av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har riklig användning av det desinficerande medlet klorhexidin lett till ett fyrtiotal fall av hudbiverkningar hos den här gruppen barn. Enligt Läkemedelsverket har vissa bara fått hudutslag - men i en del av fallen har desinficeringen med klorhexidin lett till kemiska brännskador eller till att huden har lossnat.

Men eftersom bättre alternativ för desinficering saknas vill Läkemedelsverket ändå inte avråda från att använda klorhexidin. Däremot varnar man för att låta stora mängder lösning ligga kvar på huden. Myndigheten uppmanar dessutom vårdpersonal till att se till att huden inte utsätts för långvarig kontakt med exempelvis förband som dränkts in i klorhexidin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons