Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Födande mammors skrik ger barnmorskor hörselskador

Skriken på landets förlossningsavdelningar riskerar att ge barnmorskorna hörselskador. När ljudnivån på förlossningen är som högst är den jämförbar med en rockkonsert.
Annons

– Vi som jobbar inom buller säger att man i första hand ska dämpa källan. Men det är det som är problematiskt, för det går ju inte, säger Sofie Fredriksson, legitimerad audionom och doktorand vid Sahlgrenska akademien, till Dagens Medicin.

Tillsammans med ett antal andra forskare har hon undersökt ljudnivåerna vid en stor förlossningsavdelning i Göteborg. Sammanlagt lyssnade man igenom 61 arbetspass och vid nästan hälften av tillfällena överskred ljudnivåerna Arbetsmiljöverkets gränsvärden för högre ljudnivåer under en längre tid. I vissa fall överskreds även Arbetsmiljöverkets maxgräns för ljudtoppar. Av personalen som deltog i studien hade hälften problem med hörseln, rapporterar Sveriges Radio.

Annons
Annons

Enligt Sofie Fredriksson skulle man behöva ha en varningsskylt, liknande de som finns inom industrin, där anställda uppmanas att bära hörselskydd. Förutom någon form av hörselskydd rekommenderar hon även ljudisolerade fikarum för barnmorskorna.

– Genom att skapa ett helt avskilt vilorum kan man kanske slå två flugor i en smäll då förlossningspersonal ofta har en hög arbetsbelastning och behöver en möjlighet att koppla av, säger hon till Dagens Medicin. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.