Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barns hälsa kan påverkas av snarkning

Det är inte ovanligt att barn snarkar i perioder, men om snarkningen är ihållande och orsakar andningsuppehåll i sömnen kan det i framtiden leda till besvär med koncentration och inlärning. Något som är relativt okänt bland föräldrar till barn med snarkning visar en nyligen publicerad studie från Sahlgrenska akademin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-26

Annons

Förekomsten av snarkning och andningsuppehåll hos 1 300 barn i åldrarna 0-11 år har undersökts. Resultaten från studien visar att de barn som har ihållande snarkning ofta har en nedsatt livskvalitet.

– Det gäller i synnerhet barn som får andningsuppehåll, säger Gunnhildur Gudnadottir, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Påverkad sömnkvalité kan leda till besvär

Studien visar att fem procent av barnen snarkade flera gånger i veckan, men bara en tredjedel av de snarkande barnens föräldrar hade sökt sjukvård för sitt barns besvär. När barns sömnkvalité påverkas av ihållande snarkning kan det leda till besvär med dagtrötthet, koncentrations- och inlärningsproblem, sängvätning och försenad tillväxt.

Annons
Annons

– Det tyder på att kunskapen om hur återkommande nattliga andningsstörningar påverkar barns hälsa, och att det är en sak som bör utredas, är låg. Ett självklart resultat av studien är att vi måste fundera på hur föräldrar informeras om tillståndet och hur de kan söka hjälp, säger Gunnhildur Gudnadottir.

Snarkning kan i vissa fall bero på att halsmandlar eller körtlar bakom näsan är förstorade. I dessa fall kan snarkningen i många fall botas eller lindras med en operation.

Vill du veta mer om sängvätning/enures hos barn? Läs vårt faktablad 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Arne Kleberg 2016-02-26 12:13 (8 år sen)

    För en gammal ÖNH-doktor är det ingen nyhet att snarkning hos barn skall tas på stort allvar, och det finns ju mycket goda möjligheter hjälpa/bota med relativt enkel kirurgi: abrasio, tonsillektomi. Jag har över åren mött många tacksamma familjer. Vill gärna påpeka att man inte skall fundera för mycket över storleken på föreliggande hinder, snarkbenägna barn snarkar även om adenoid/tonsiller inte är överdrivet stora.
    En indikation som för tandläkare är välkänd är att munandning, som ibland är rätt påtaglig även i vaket tillstånd orsakar en trång överkäke (genom frånvaro av normalt tungtryck) - en mycket vanlig indikation för rätt långdragen tandregleringsbehandling.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.