Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn i stadsmiljö kan få sämre lungor

En ny studie visar att barn som lever sina första år vid gator med mycket luftföroreningar riskerar att sämre lungfunktion än andra när de blir tonåringar.
Annons

Dålig och smutsig luft i staden ökar risken för sämre lungfunktion hos barn som växer upp i stadsmiljö, det visar en ny BAMSE-studie som gjorts på 2 000 barn i Stockholmsområdet, enligt Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

Erik Melén, docent och barnläkare vid Sacchska barnsjukhuset i Stockholm och som står bakom BAMSE-studien, berättar i ett inslag för Sveriges Radio att barn som utsätts för höga halter av luftföroreningar har ökad risk för att drabbas av sämre lungfunktion i tonåren.

- Det nya var att vi systematiskt kunde studera vilka perioder är de viktigaste för exponeringen för luftföroreningar. Och vi kunde då se att det var det första levnadsåret som hade störst betydelse, säger Erik Melén i inslaget.

Annons
Annons

"Viktig information att förmedla" 

Nästa steg för forskarna är att se om effekten av den nedsmutsade utomhusluften finns kvar när de blivit vuxna. Om de i framtiden drabbats av allergier eller astma återstår förstås att se men Erik Melén menar att nivåerna i Stockholm, jämfört med de extrema halter som finns i Kina och Indien, är låga.

- Sen måste man alltid värdera varje person för sig. Är det så att man har tydliga symptom från luftvägarna, svår astma till exempel, så är den här informationen viktig att förmedla. Vi ser kopplingar till luftföroreningar och negativa effekter. Sen är de små, men när det gäller hela befolkningen så är det en viktig information att gå ut med, säger Erik Melén.

Resultatet av studien kan också ha betydelse för hur man i framtiden planerar vägar, skolor och dagis.

I dag delar Prins Daniel och Hjärt-Lungfonden ut 6 miljoner kronor till Erik Melén och BAMSE-studien för sin forskning om riskfaktorer för lungsjukdomar och allergi.

Annons
Annons

Studien har publicerats i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons