Du är här: Hem » Barn » Fråga doktorn » Ont i knä och ben

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Ont i knä och ben

Hej. Vi har en son som snart ska fylla 5 år. När han var 2 år tyckte vi att hans ben såg lite konstiga ut, Vi kontaktade vårdcentralen där vi bor (Borås) läkaren skrev en remis till ortopeden på Borås sjukhus där det konstaterades att han var kobent samt att han översträckte benen (kommer tyvärr ej ihåg läkartermerna för dessa symtom). Vi fick prova ut lite specialskor som han sedan skulle använda, samt inneskor. Ca 1 år senare vid återbesök såg det bättre ut, inga mer special skor var nödvändiga. efter ett tag började han få ont i höger knä, vi kontaktade ortopeden igen, läkaren undersökte vår son han var rörlig och svarade inte på smärta då. vi bestämde att vi skulle höras på telefon med läkaren nu i april, nu berättade jag att vår son hade ont i princip varje dag, mest på kvällarna och bara i höger ben/knä vi bestämde oss för att han skulle röntgas, en röntgen är nu gjord på höger fot, knä samt höfter. Samma dag träffar vi en läkare på ortopeden som tala om att han inte kan se något på röntgen och att det inte är något att oroa sig för! Jag påpekar att vår son gråter nästan varje kväll/natt och dessutom börjat halta vid några tillfällen. läkaren tycker inte jag ska oroa mig. och tycker att vi kan höra av oss om ca 5-6 månader! Nu har han gråtit två nätter i rad och ligger och spänner hela benet. Vi har också noterat att han verkar få mer ont innan han får feber eller blir förkyld. Snälla vad ska vi göra? Hur ska vi gå vidare?
Avatar Stina Almkvist-Osterman
specialistläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset, Stockholm
2011-06-07 09:47

Svar

Hej!

Det låter jobbigt för er och er son. På ett vis är det ju skönt att röntgen ser bra ut, men det kan ju finnas andra anledningar till att er son har ont i benen. Om ni känner er oroliga och inte kan vänta till nästa besök hos ortopeden tycker jag att ni ska kontakta en barnläkarmottagning eller vårdcentral för att berätta om hans symptom.
Det kan ju finnas andra orsaker till smärtan som man behöver utreda.
Ibland kan tex en borreliainfektion ge smärtor i benen, järnbrist kan ibland ge "restless legs" som är obehagligt framförallt på kvällar och nätter. D-vitaminbrist kan också ge smärtor i skelettet.

Som sagt- jag tycker att ni ska vända er till en barnläkare eller husläkare för att utreda mer medicinska orsaker till smärtorna. Det är också viktigt att man undersöker hans rygg så att han inte snedbelastar på något vis.

Med vänliga hälsningar