Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Pubertet och ungdomstid

När puberteten startar är olika för olika personer, men den brukar ske något tidigare hos tjejer. Man kan räkna med runt 10 års ålder för tjejer och 12 års ålder hos pojkar.


Uppdaterad den: 2019-09-11

Annons

Puberteten är den period i livet då kroppen börjar tillverka stora mängder kroppshormon som förändrar både kroppen och ens känslor. Exakt när puberteten börjar och slutar är olika för olika personer, och ibland är det inte så tydligt.

Många av de typiska problemen i tonåren beror på hormonella förändringar. Dessa förändringar brukar börja efter 10–11-årsåldern hos flickor och efter 12–13-årsåldern hos pojkar. Tillväxten mot fysisk mognad jämnas ut efter 17–20-årsåldern hos bägge könen. Under de här utvecklingsåren uppstår fysiska, mentala och känslomässiga förändringar som kan göra tonårstiden till en jobbig period. 

Kroppsliga förändringar

De flesta flickor har utvecklat klart sina kännetecken i 16-årsåldern. Då har brösten utvecklats och bäckenet har blivit bredare. Man har fått hår under armarna och könsbehåring nedtill. Kroppsfettet fördelas så att de typiska kvinnliga formerna skapas.

De flesta pojkar har utvecklat klart sina kännetecken senast i 17–18-årsåldern. Då har könsorganen vuxit klart, ansikts- och kroppshår är synligt, rösten har blivit djupare och viktiga förändringar har skett i skelett och muskler.

Annons
Annons

Tidig eller sen sexuell utveckling

Även om de hormonella förändringar som signalerar starten på puberteten vanligtvis uppträder i 10–11-årsåldern hos flickor och i 12–13-årsåldern hos pojkar, finns det stora skillnader i växt och utveckling. Ofta har man liknande pubertetsmönster som sina föräldrar. Exempelvis kan man se det ganska tydligt men tidpunkten för när tjejer får mens: har mamman fått den tidigt respektive sent ser det oftast likadant ut för dottern. 

Om en tonåring utvecklas tidigt eller sent har också ett tydligt samband med hälsan. Dålig näringsstatus och sjukdom i barndomen fördröjer starten på puberteten. Dessutom kommer barn som är mindre och magrare än genomsnittet att utvecklas senare. Det är viktigt att veta, och förklara för andra barn och ungdomar, att det alltid kommer att finnas skillnader mellan olika individer i puberteten, och att den börjar vid olika tidpunkter, men att det är helt normalt. Skillnaderna jämnar ut sig senare. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons