Sjukhus anpassas för diagnos som inte finns

Flera svenska sjukhus har elsanerat rum för att underlätta för elöverkänsliga. Men inga forskare har kunnat bevisa att patienternas symtom beror på elektromagnetiska fält eller strålning.

Lena Hillert är docent och överläkare och har forskat kring elöverkänslighet. Hon menar att symtomen inte är påhittade, utan att patienterna verkligen mår dåligt. Därmed inte sagt att besvären faktiskt beror på elexponering, menar hon.

– Det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier. Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert till SVT.

Flera svenska sjukhus har nu valt att elsanera rum. Speciella strömbrytare och glödlampor som avger mindre strålning har installerats och eluttag har avskärmats. Ett undersökningsrum på sjukhuset i Växjö har sanerats för uppskattningsvis 20 000 kronor, utan att någon i personalen egentligen vet hur rummet ska användas i praktiken. Lena Hillert ser hanteringen av elöverkänsliga som problematisk.

– På ett sätt måste man ju bemöta och komma i kontakt med de här patienterna för att kunna erbjuda dem vård. Men om man gör sådana här åtgärder är det av största vikt att man är tydlig med varför man gör det. Att patienterna ska vara medvetna om att de får det här på grund av sin tolkning av sitt besvär, inte för att sjukvården har bekräftat sjukdomen, säger hon.

SVT har även rapporterat om hur Elöverkänsligas riksförbund fått nästan nio miljoner kronor i statsbidrag de senaste fem åren. Enligt Socialstyrelsens kriterier behöver nämligen inte en diagnos vara erkänd eller fastställd för att man ska kunna få bidrag. Bara i år har förbundet fått hundratusentals kronor mer än Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, HIV-Sverige, Ung Cancer eller Lungcancerförbundet.

– Det har sänt budskapet till många att det är ett accepterat orsakssamband, mellan symptomen och strålningarna, från myndigheterna. Men så är det inte. Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt, säger överläkare Lena Hillert.

Vad är din åsikt kring elöverkänslighet? Kommentera gärna nedan. 

Publicerad den: 2015-01-21

Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Källor: SVT
(http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/sjukhusrum-elsaneras-trots-att-diagnosen-inte-finns)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (9 st)

  • Namn 2015-04-06 01:05:27
YYjDrS <a href="http://eqddqdnoqvil.com/">eqddqdnoqvil</a>, [url=http://hzlyeedeopja.com/]hzlyeedeopja[/url], [link=http://hpzrdardlrwy.com/]hpzrdardlrwy[/link], http://nwapkgisbqlt.com/
  • kh 2015-01-28 13:35:57
Jodå, forskare har påvisat elöverkänslighet, kolla med elöverkänsligas riksförbund för information! Att läkare är benägna att misstro patienter med vaga eller svårbeskrivna symtom beror nog mer på läkaren än patient och forskning....
Dessutom har många tillverkare av bla mobiltelefoner påvisat stor strålningsrisk i sina egna tester.
  • Martin 2015-01-22 12:17:57
Besvär framför databildskärm är ett minne blott, då dagens bildskärmar är Lcd eller Led skärmar som ej har samma egenskaper som gamla katodstråleskärmar, som orsakade jonisering av luften vilket kunde orsaka hudproblem i framförallt ansikte.
  • Folke 2015-01-22 10:38:34
Att elöverkänslighet finns har jag som skyddsingenjör (nu pensionär) bevisat för mig själv. Det kommer enligt mitt förmenande nog aldrig att kunna bevisas vetenskapligt. Man måste använda en försöksperson som just har börjat känna symtom. Det gjorde jag med ett experiment för ca 30 år med en arbetskamrat som just börjat känna av sin bildskärm. Efter ca 10 minuter framför skärmen på morgonen började det kännas konstigt i ansiktet. TCO godkända bildskärmar kom sedan eftersom många reagerade på de dåliga skärmarna. För varje gång man utsätter en person riskeras att besvären ökar. Det går därför inte att göra upprepade provokatuioner med samma person för att få vetenskapligt bevisat eftersom personen riskerar förändrade symtom av själva experimentet. För att få vetenskapligt bevis måste man kunna göra om experimentet och få samma resultat varje gång.
Att elsanera rum i sjukhus har jag svårt att förstå hur man lyckas till 100%. Är vägen, korridoren i sjukhuset också sanerat och hur då? Hur får man en elöverkänslig som riskerar bli sämre att tordas prova att gå till sjukhuset med risk att bli sämre? Vem tar risken? Jag har förståelse för de som råkat illa ut och det är lätt för alla andra att påstå, att det bara är psykiska problem. De svåraste fallen hamnade i stugor på landet långt från el och samhälle. Frågan är om psykiska problemen kom före eller efter elöverkänsligheten började?
  • jaerven 2 2015-01-22 09:05:48
"The 5th Element of Health" hälsans bibel. Framtidens hälsovård!
Visa fler