Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Dolt doftämne kan orsaka allergi

Ett doftämne som finns i lavendel kan orsaka kontaktallergi. Ändå finns ämnet inte med på kosmetikaförordningens lista över allergiframkallande ämnen och behöver därmed inte listas i innehållsförteckningar. Nu vill forskarna bakom studien se att förordningen ändras.
Annons

– Eftersom ämnet heller inte deklareras på kosmetiska produkter har de som är allergiska svårt att undvika ämnet, vilket i värsta fall kan leda till att eksemen förvärras och blir kroniska, säger forskaren Lina Hagvall i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Hon har undersökt doftämnet linalylacetat, som utvinns från lavendel. Ämnet är i sig svagt allergiframkallande men när det reagerar med syre kan det bilda starkt allergiframkallande hydroperoxider. När Lina Hagvall och hennes kollegor testade ämnet på personer som utreddes för eksem kopplade till kontaktallergi fick 2 procent allergiska reaktioner mot linalylacetat.

Annons
Annons

 – Det kan låta som en liten andel. Men det betyder att det är ungefär lika vanligt att vara kontaktallergisk mot linalylacetat som mot de andra doftämnen som listas i kosmetikaförordningen, säger Lina Hagvall.

I nuläget ingår ämnet inte heller i den testpanel som används för att upptäcka om någon har allergier. Detta vill nu Göteborgsforskarna ändra på. Dessutom vill de att kosmetikaförordningen ändras så att linalylacetat tas med i listan över allergiframkallande ämne. På så vis skulle också ämnet behöva redovisas på kosmetikaförpackningar. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons