Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Pricktest

Är mitt pricktest giltigt? Har varit hos sköterskan och gjort pricktest, medan jag åt 1g Kåvepenin. Hon väntade 15 min och läste av, då var det tydlig reaktion på (histamin), hund, kvalster och gråbo. En kvart senare var jag tillbaka till mitt jobb och skulle byta om, då uppmärksammade jag att utöver två testställen var alla andra var svullna. vad är det som hände?? Är jag överkänslig på dem andra ämnena med eller inte??
Avatar Gunnar Bylin
docent, specialist i allergisjukdomar, Stockholm
2011-03-21 15:00

Svar

Hej!

Din hudreaktion efter pricktestet blev lite ovanlig, så jag förstår att du blivit fundersam över vad testet egentligen visade. När testet, som brukligt, avlästes efter 15 min så hade du positiva reaktioner för hund, kvalster och gråbo och så långt var det lätt att tolka.

Men kort tid därefter fick du tydligen svullnader även för ett flertal ämnen som inte uppvisade någon reaktion efter 15 minuter. Hur detta bör tolkas är osäkert. Om huden är mycket lättretad vid undersökningstillfället så kan enbart sticket med en lansett ge upphov till en svullnad. Då uppkommer en reaktion även för kontrolltestet med enbart koksaltlösning. Var det möjligen så i ditt fall? Ett sådant utfall talar för att huden är allmänt lättretad men säger inget om förekomsten av allergiantikroppar.

Mitt förslag är att du kontaktar den läkare som ordinerade pricktestet och diskuterar hur testet ska tolkas. Det finns, om det bedöms påkallat, möjlighet att fastställa halten av allergiantikroppar på ett alternativt sätt, nämligen med ett blodprov.

Med vänlig hälsning