Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Jag missbrukar näsdroppar, vad skall jag göra?

Hej. Jag är allergisk mot gräs och jag har blivit helt beroende av Naso ferm näsdroppar. Nu kan jag inte vara utan näsdroppar vad ska jag göra ?
Avatar Gunnar Bylin
docent, specialist i allergisjukdomar, Stockholm
2005-08-15 22:33

Svar

Nasoferm, och liknande näsdroppar, är utmärkta för behandling av tillfälliga besvär med nästäppa, t.ex. vid förkylning. Men när näsbesvären orsakas av gräspollen och därmed pågår i veckor så bör denna typ av näsdroppar helt undvikas. Dessa näsdroppar framkallar nämligen vid långvarig behandling en reaktiv slemhinnesvullnad när den avsvällande effekten av en sprayning släpper efter 6-8 timmar. Det leder till en ny sprayning, ny reaktiv svullnad o.s.v. Du har själv träffande satt rubriken ´Missbruk´ för din fråga och det är väl tyvärr där din allergibehandling för närvarande hamnat. Mitt förslag är att du i stället för ´Nasoferm´ börjar använda en nässpray med kortison. Den har en dämpande effekt på den allergiska inflammationen i näsan och därmed även på nästäppan och snuvan. Nässpray med kortison bör tas regelbundet, dvs dagligen, under pollensäsong. Den saknar helt den biverkan med reaktiv slemhinnesvullnad som de näsdroppar du nu använder ger. Kortisonspray för näsan är receptfri när den används mot pollenbesvär. Apoteket kan informera mer om dess verkan. Det är viktigt att komma ihåg att kortisonets verkan inte kommer lika omedelbart som den gör med vanliga nässprayer. Det rör sig om timmar innan den positiva effekten märks och den ökar sedan följande dagar.

Med vänlig hälsning Gunnar Bylin, överläkare och allergispecialist