Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Artros

Dålig smärtlindring av paracetamol

Paracetamol verkar inte ha någon smärtstillande effekt på ryggont och substansen ger bara liten lindring av artrossmärta. Det visar en genomgång av tidigare studier som nu publiceras i British Medical Journal.
Annons

Metaanalysen pekar på det som många forskare tidigare hävdat, att paracetamol inte är bättre än placebo när det gäller att minska smärta i ländryggen. För artrossmärta i höfter och knän var effekten av paracetamol statistiskt signifikant men forskarna ansåg det inte kliniskt relevant, rapporterar Dagens Medicin. Patienterna som tog paracetamol hade dessutom fyra gånger högre risk att få onormala leverfunktionsvärden än andra.

Härmed är debatten om vilken smärtlindring paracetamol egentligen ger återigen igång, menar forskarna. Enligt Dagens Medicin skriver de i en ledarkommentar till artikeln att det är viktigt att stödja patienterna till att testa andra former av smärtlindring, som exempelvis motion, viktnedgång och psykosocialt stöd.

Totalt har forskarna gått igenom tretton randomiserade studier där patienter behandlats med paracetamol i upp till ett halvår. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.