Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Artros uppmärksammas med egen dag

För andra året i rad ordnar Reumatikerförbundet tillsammans med Fysioterapeuterna och forskare från Lunds universitet Artrosdagen på Centralstationen i Stockholm.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-30

Artros uppmärksammas med egen dag
Annons

– Tanken med Artrosdagen är att den ska bli ett årligt återkommande event, och på sikt växa och bli nationell och då även inkludera öppna mottagningar med artros-skolor, säger Kristin Blidberg, forskningschef på Reumatikerförbundet.

Syftet med dagen är att öka kunskapen om artros både hos den bredare allmänheten, hos professionen och beslutsfattare.

Artros – en folksjukdom

Minst 800 000 svenskar har artros i någon led. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till smärta och nedsatt funktion hos äldre och drabbar var femte man och var tredje kvinna över 45 år. Besvären med smärta och nedsatt ledfunktion kommer ofta långsamt och idag får för få patienter diagnos och behandling i ett tidigt skede.

Annons
Annons

– Artros orsakar inte bara smärta och funktionsnedsättning, de som har artros riskerar också att drabbas av hjärt-kärlsjukdom på grund av minskad aktivitet och ökad vikt. Ofta påverkas både arbetsliv och fritid med försämrad livskvalitet och ökad sjukskrivning som följd, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus, och som kommer att befinna sig på centralstationen i Stockholm under artrosdagen.

Förekomsten av artros förväntas öka. Anledningen är att befolkningen blir äldre och övervikt börjar bli ett allt vanligare problem.

Många med symtom på artros söker inte vård

Idag är det många som inte söker vård eller som väntar länge med att söka vård för symtom orsakade av artros. Ju tidigare diagnosen kan ställas desto bättre är förutsättningarna för att hålla sjukdomen i schack. 

Enligt de nationella riktlinjerna ska personer med artros erbjudas information och anpassad träning till exempel genom så kallade artrosskolor. Målet är att öka livskvalitet och aktivitetsnivå hos personer med artros och samtidigt minska sjukvårdskonsumtion och sjukskrivning till följd av artros. Idag når artrosskolan uppskattningsvis 10-15 procent av de som har artros.

Annons
Annons

– Bakgrunden till initiativet med en artrosdag är det stora behov och intresse av kunskap om artros som vi sett hos allmänheten i samband med olika evenemang/seminarier om artros. De allra flesta känner någon som har artros. Under 2015 och 2016 har Reumatikerförbundet genomfört en kunskapskampanj Artros-Kollen.se som har gett oss ett intressant och spännande underlag om patienters och allmänhetens kunskap och erfarenhet av artros och den vård som erbjuds, säger Leif Dahlberg.

Artrosdagen 2/6 2016

Plats: Centralsationen i Stockholm
Tid: 07.00 – 19-00
Att göra: Aktiviteter, träffa fysioterapeuter, arbetsterapeuter, forskare, ställa frågor till artros-experter, etc.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-31 12:00 (8 år sen)

    Artros vad jag fått lära mig, är inget som är övergående. Det som händer är väl att kroppens o ledernas förmåga att återuppbygga de celler som slits under en vanlig dag, inte fungerar. Återuppbyggnaden sker normalt under nattetid då man sover eller annan vila. Det som sker vid Artros är att dagen efter blir det istället en fortsatt nedbrytning därifrån man slutade dagen innan. Vad man dock kan göra är att mildra omständigheterna genom att röra på sig - viktnedgång samt uppbyggande av muskulaturen runt området. jaervin 2, du har kanske ursprungligen fått fel diagnos eller kanske genom att röra på dig i dansen byggt upp din muskulatur runt området? Eller har jag kopplat hela förklaringen runt Artros helt fel? Jag har iallafall fått informationen om att det är bestående skador. I värstaste värsta fall, ligger ben mot ben utan dämpning o nöter på själva kulleden o endast operation med att byta ut hela kulleden återstår....

  • Avatar 2016-05-30 21:52 (8 år sen)

    Knäartros är en övergående sjukdom om man inte aälskar att dras med den. Jag hade en röntgen knäartros sedan början av 90-talet, kunde knappt gå tidvis. Sedan 3 år tillbaka helt fri från sjukdomen. Lyssna inte på läkarutlåtanden utan sök egna vägar. Idag dansar jag gammeldans, dans samt utövar all gymnastik och aktiviteter som kräver hela knän utan beklymmer.

  • Avatar 2016-05-30 21:31 (8 år sen)

    Finns det fler med artros i Sthlm än i Gbg? Vi berörda i Gbg skulle gärna vilja ha Artrosdagen i Femman t.ex. Varför inte ordna likadan träff med fysioterapeuter, arbetsterapeuter, forskare, ställa frågor till artros-experter, etc. redan i augusti i år, t.ex. Vad svarar Reumatikerförbundet på detta förslag?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.