Reumatikerförbundet svarar på frågor om artros

Reumatikerförbundet svarar på frågor om artros

Har du artros eller misstänker att du har det? Då finns det mycket du själv kan göra för att lindra smärtan och bromsa förloppet. Anpassad träning, rätt medicinering och eventuell viktnedgång är viktiga faktorer.

Reumatikerförbundet är en organisation som arbetar för dig, vi kan artros. Genom oss får du tillgång till metoder för ett bättre liv med reumatisk sjukdom, till exempel artros. Du får inspiration och ökad kunskap om hur det är att leva och må bra med din diagnos. 

Vi ger våra medlemmar stöd i vardagen och påverkar beslutsfattare på alla nivåer. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Vi finansierar forskning inom reumatiska sjukdomar genom Reumatikerfonden.

 Läs mer och bli medlem på www.reumatikerforbundet.org.

Unloader One vid artros

Jag är en kvinna på 50 år med diagnosticerad artros. Upplever mycket smärta från högra knäledens utsida. Mina ben är inåtböjda sedan födseln (jag är kobent) och höger ben har blivit ännu mer vinklat under senare år. För ca 1 år sedan erbjöds jag så kallad kiloperation, men då det,enligt den ortoped jag då talade med, saknas tillräckligt underlag för att förutsäga värdet av en sådan operation i mitt fall, tackade jag nej. Det är trots allt ett dramatiskt ingrepp med lång rehab-tid. För någon vecka sedan blev jag tipsad om ett hjälpmedel vid artros, Unloader One. Enligt tillverkarens hemsida skulle detta kunna användas för att testa det eventuella värdet av en kiloperation. Stämmer det och hur skulle testet i så fall gå till?

Avatar Leif Dahlberg
professor och överläkare i ortopedi, Skånes universitetssjukhus
2012-10-29 14:54

Svar

Hej! Lateral artros och kobenthet är ovanligare än medial och hjulbenthet. Kiloperation är väl utprovat vid medial artros. Vid lateral artros är operationen mer tveksam, vilket förklarar den information du fick. Det är korrekt att en ortos som du beskriver kan ge hjälp och i viss mån ge vägledning inför kiloperation, vanligare då vid medial artros. Jag tycker trots det att du ska prova en ortos, den kan hjälpa dej oberoende av om det ska opereras eller inte. Testet är helt enkelt att använda ortosen och se om den har bra effekt. Eftersom den "rakställer" benet kan det ge vägledning om hur resultatet av en kiloperation (som också gör benet rakare) kan bli.