Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Malaria kommer från gorillan

Annons

Parasitsjukdomen malaria spreds från början från gorillor och inte från schimpanser som tidigare trotts, enligt ny forskning. Nya varianter av malaria kan också hoppa från gorillor till människor, skriver Sveriges Radio på nätet.

En forskargrupp har nu tittat på vilka malariaparasiter som olika aparter bär på och det visar sig att det är gorillan som bär på parasiten som är närmast besläktad med malariaparasiten som människor kan få.

Annons
Annons

Resultatet tyder på att spridningen startade senare än forskarna tidigare har trott, därför ökar också sannolikheten för att en ny malariaparasit skulle kunna sprida sig till människor igen.

– Vi befinner oss alltid i en dynamik i naturen och exponeras för olika mikrober som försöker ta sig in i vår kropp. Det har inte slutat utan pågår varje minut, varje sekund, hela tiden. Ur det perspektivet är det förstås väldigt intressant att förstå var parasiten kommer ifrån, hur den sprids och hur den utvecklas, säger malariaforskaren vid Karolinska institutet Mats Wahlgren, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.