Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kronisk trötthet kan orsakas av virus

Annons

Kroniskt trötthetssyndrom tycks vara kopplat till ett virus, enligt amerikanska forskare som genomfört en studie. Hos ungefär två tredjedelar av ett hundratal patienter med kroniskt trötthetssyndrom hittade forskarna ett så kallat retrovirus som kallas XMRV. Hos en frisk kontrollgrupp hittades viruset endast hos 3,7 procent av de undersökta.

Omkring 45 000 svenskar uppges lida av kroniskt trötthetssyndrom som beskrivs som en stark trötthet som pågår i minst ett halvår. I vissa sammanhang nämns betydligt fler än 45 000 som tycks lida av detta, och en orsak till den varierande siffran är att symtomen ligger mycket nära dem som gäller andra sjukdomar, till exempel utmattningsdepression.

Annons
Annons

En som jobbat med patienter med kroniskt trötthetssyndrom är Ragnar Westerling, professor och överläkare i socialmedicin vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, och han tycker att studien är intressant särskilt&nbspdå man vet ganska lite om orsakerna till sjukdomen.
– Det finns teorier om att det här kanske inte bara är en enda sjukdom, utan att det finns olika sjukdomar med olika uppkomst i den här gruppen. Och då är det inte orimligt att det för vissa kan finnas en mer biologisk förklaring med virus, och för andra kan det mer vara en stressreaktion som spelar roll, säger Ragnar Westerling.&nbsp

Han påpekar att om&nbsptillståndet i vissa fall skulle vara orsakat av ett virus, så skulle det i Sverige inte längre kallas för kroniskt trötthetssyndrom eftersom det ingår i definitionen att syndromet inte orsakas av till exempel infektionssjukdomar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.