Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fel medicin till äldre kan hindras av alarmsystem


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-20

Annons

Många i Sverige blir dåliga av sina mediciner, närmare var tionde person som läggs in på sjukhus i Sverige. De drabbas av biverkningar från mediciner, särskilt går det att se bland äldre som är känsligare. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Nu visar en studie från Boston att man kan hindra utskrivning av farliga mediciner med hjälp av ett varningssystem. Mia von Euler, docent och överläkare o neurologi på Södersjukhuset i Stockholm menar att studien är intressant för Sverige.

Annons
Annons

– Dels har vi en stor äldre befolkning, och äldre patienter är överrepresenterade när det gäller biverkningar, för de har sämre njurfunktion och de har sämre reservkapacitet och skulle man kunna minska olämpliga mediciner till äldre så borde man minska deras problem. Vilket skulle betyda färre vårddagar, mindre lidande, bättre för alla involverade, säger hon till Vetenskapsradion.

I studien valde man att varna för 18 mediciner som kan vara farliga för de som är äldre än 65 år. Genom att en varningsskylt kom upp på dataskärmen för de olämpliga medicinerna när receptet skulle skrivas ut, tänkte doktorerna till en gång extra och minskade användningen av just de här ämnena.

Mia von Euler anser att systemet är fiffigt och att det skulle vara enkelt att införa det i Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.