Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre dog efter att treskift infördes


Publicerad den: 2009-05-28

Annons

Förra året började läkarna inom intensivvården på Universitetssjukhuset Mas i Malmö att schemaläggas på kvällar och helger. Då sjönk dödligheten bland patienterna.

– Det är en ren dödlighetsskillnad som faktiskt är statistiskt säkerställd, säger Anders Ersson, verksamhetschef vid intensivvårdsavdelningen, IVA.

Annons
Annons

För att öka bemanningen där under helger och kvällar började läkarna arbeta i treskift från den 1 januari 2008. Det innebär bland annat att två specialister finns på kliniken fram till klockan 23.00 varje dag. Innan dess var endast en läkare på plats från 17.00 fram till morgonen. Mortaliteten bland patienterna 30 dagar efter utskrivning från IVA låg på 17 procent 2007. Motsvarande siffra för 2008 var 11 procent. Resultatet är oberoende av blandningen av patienter och sammanfaller i tid med förändringarna. Det går dock inte att fastställa att det enbart är schemaläggningen av läkarna som givit resultatet.

– Men jag tror absolut att schemaläggningarna är den viktigaste delen för dödlighetsminskningen, för det gör att vi kan driva intensivvård med samma kvalitet dygnet runt och även på helger, säger Anders Ersson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.