Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Drog misstänks ligga bakom ungdomars död

Annons

Under helgen har två ungdomar hittats döda i Gällivare och det är det narkotikaklassade medlet DXM som tros ligga bakom händelserna.
– Det är få droger som har skördat så många dödsoffer, skulle jag tro, som DXM under de senaste åren bland högkonsumenter och tillfällighetskonsumenter, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom.

Tidigare har DXM använts i hostmedicin men ifjol förbjöds och narkotikaklassades det, men det går ännu att köpa medlet i tablettformat på Internet. Personer som använder ämnet uppger att de blir lugna och känner stark empati och gemenskap, berättar Sparring. Ämnet ligger bakom en rad dödsfall bland ungdomar i Sverige. Och i ett enda av de piller som personer använder är DXM-mängden cirka 100 gånger starkare än vad dosen i hostmedicinen var.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons